Q

A héber Írások szerint: Mindnyájan, mint juhok, eltévelyedtünk

Azért jött, hogy megkeresse és megtartsa az elveszettet

Eltévelyedtünk? Ugyan már! Persze, nem vagyunk tökéletesek, de hát ki az! Csak egy kicsit meg kell próbálnunk jobban odafigyelni, visszatérni a gyökereinkhez, minden nap csak egy picivel több micvát teljesíteni, és máris jobbá tettük magunkat és a világot! Bárcsak ilyen egyszerű lenne! Azonban aki ezt már komolyan és őszintén megpróbálta, az tudja, miről beszélek, ha azt mondom: Nem egyszerűen csak tökéletesednünk kell. Valójában eltévelyedtünk.

Persze biztatóan hangzik a tanítás, hogy a jecer hara, vagyis a rosszra való hajlam a jecer hatov-val, a jóra való hajlammal együtt van bennünk, mint valami „kisördög” és „kisangyal”, s mi szabadon dönthetünk, hogy melyiket választjuk. Sajnos azonban a Tanakh (a Héber Szentírás) mást is mond. Azt tanítja:

Mindannyiunk mint a juhok tévelyegtünk, kiki a maga útjára fordultunk. 1

S ha mi, a Biblia népe, itt tartunk, mi a helyzet a többiekkel, a keleti bölcs gurukkal, vallásalapítókkal és a nagy filozófusokkal?

Az Örökkévaló az égből tekintett le az emberfiakra, hogy lássa, van-e eszes, a ki Istent keresi. Mind elpártolt, egyaránt megromlottak; nincs, ki jót tenne, nincs egy sem. 2

De hát nem teszik jóvá bűneinket a jó cselekedetek, cödákák?

És lettünk mint a tisztátalan mindnyájunk és mint a megfertőzött ruha minden igazságunk (cödákánk); hervadtunk mint a falevél mindnyájunk és bűneink mint a szél elhordanak minket. 3

De miért ne sikerülhetne megtérnünk (tesuva) és megtartanunk a micvákat?

Vajon megváltoztatja-e kúsita a bőrét és párduc a foltjait? Ti is tudnátok jót tenni, ti gonosztevéshez szokottak! 4

De mit számít az, ha néhány dolgot elrontottunk! Miért nem az számít inkább, amit helyesen tettünk?

És lesz, ha nem hallgatsz az Örökkévaló, a te Istened szavára, hogy megőrizd és megtedd mind a parancsolatait és törvényeit, melyeket én ma neked parancsolok, akkor rádjönnek mind ez átkok és elérnek téged. 5

Foglaljuk össze: Az ember kötelessége, hogy az Örökkévaló minden parancsolatát megtartsa. Nincs senki, akinek ez sikerült volna. Még a jó cselekedeteink is szennyesek, tele hátsó szándékkal. Semmi reményünk, arra, hogy igazi gyökeres változás történjen bennünk. Mindezért ráadásul az Örökkévaló tényleg ítélettel (átokkal) kell, hogy sújtson a Tóra szerint.

De hát hibásak vagyunk ebben? Igen. Nem Ő teremtett minket úgy, hogy ilyenek legyünk? Nem. Tudnánk akkor mégis változtatni ezen? Nem. Erre mondja Jesaja, akit fentebb idéztünk: „Eltévelyedtünk.”

Hát ezért várja olyan hőn áhítva népünk a Messiást. Valakit, aki nem csupán népünket, de az egész emberiséget kihozza reménytelen helyzetéből. S nézd, mit mond róla a fentebbi Jesaja fejezet folytatása:

Megsebzett volt a mi bűntetteinktől, összezúzott a mi bűneinktől, jólétünkre való fenyítés volt rajta és az ő sebei által nekünk lett gyógyulás. Mindannyiunk mint a juhok tévelyegtünk, kiki a maga útjára fordultunk; az Örökkévaló pedig őt illette mindnyájunk bűnével. 6

Az Örökkévaló azért küldte a Messiást, hogy az elveszettekért a végsőkig elmenjen. Jésua egy kereszten halt meg az Örökkévaló büntetésétől sújtva, ártatlanul, hogy kifizesse bűneink árát. Ha más megoldás lett volna, mindez nem történik meg. Azonban a törvényszegéseink hatalmas tartozását valakinek ki kellett fizetnie. Olyannak, aki maga nincs ugyanabban a bajban, és elég gazdag ahhoz, hogy mindannyiunk tartozását megfizesse. Csak az Örökkévalótól küldött Messiás volt elég tiszta és hatalmas ehhez.

Mikor Jesua ezen a földön járt, népünk vallásos vezetőinek feltűnt, hogy milyen sokszor épp a legelveszettebb, legeltévelyedettebb emberek között tanít, akár még házukba is elmegy, asztalukhoz is odaül. Mostmár értjük a miértet is. Igaz?

Mert az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és megtartsa az elveszettet. 7

Nem az a kérdés, hogy eltévedtél-e, hanem az, hogy rájöttél-e már. Ha igen, olvasd el a többi cikkünket is, hogy a haza vezető útról – Jesuáról többet megtudhass! Szeretném felhívni a figyelmedet az idézett Jesájá fejezetről, az ún. Elfelejtett fejezetről szóló írásunkra. Maga a fejezet pedig itt olvasható: J53.

Ha kérdésed van, keress meg minket elérhetőségeinken, vagy lépj be a Chat-szobába!

Kozma Ferenc


1 Ézsaiás (Jesájá) könyve 53:6
2 Zsoltárok könyve 14:2-3
3 Ézsaiás 64:5
4 Jeremiás (Jirmejahu) könyve 13:23
5 Mózes 5. könyve (Devarim) 28:15
6 Ézsaiás 53:5-6
7 Lukács evangéliuma 19:10

D

Meghalt a bűneinkért

Bővebben
I

Izraelben született 2000 évvel ezelőtt

Bővebben
T

Halálra adta életét és sokak bűnét hordozta

Bővebben
E

Dávid király utódja, mégis istállóban született

Bővebben

Ha szeretnéd elfogadni Jézust Megváltódnak, ez a kis hanganyag segíteni fog:  

Vagy kattints ide, ha nem tudod meghallgatni.