„Miben különbözik ez az este minden más estétől?”

2015 április 7-én, 10-én és 11-én, a Kovásztalan kenyerek hetében szédervacsorát tartottunk a Thököly étteremben. Ezek az esték több dologban is különböztek minden más estétől. Különböztek az év többi vacsorájától, mivel csak kovásztalan kenyeret, maceszt lehetett enni, és mivel kétszer is bemártottuk az ételt, de különbözött a hagyományos zsidó szédervacsoráktól is, mivel az Egyiptomból való szabaduláson túl megemlékeztünk a bűn szolgaságából való szabadulásról is.

Az ajtófélfákra kent bárányvér mentette meg őseinket a tizedik csapástól, de mi megemlékeztünk arról a Páskabárányról is, akiről Jochannan, Bemerítő János beszélt (Íme, az Isten Báránya). Az Ő kiontott vére megmenti az isteni ítélettől mindazokat, akik ezt a vért hittel a szívük „ajtófélfájára” hintik. Ittunk mind a négy pohárból, a második pohár borból tízszer cseppentettünk ujjunkkal a tányérra, hogy meggyászoljuk az egyiptomi népet, akiket a tíz csapás sújtotta, de arra is emlékeztünk, hogy Jesua, Jézus a Messiás kiitta helyettünk az ítéletnek ezt a poharát.

A helyszín is szokatlan volt, mivel a Thököly étterem 1944. november–decemberében nyilas főhadiszállás volt, és zsidó emberek vére hintette meg ennek a helynek a pincéit. Ma azonban, ahogy a chagiga-tojást sós vízbe mártva megettük, nemcsak népünk pusztulására emlékeztünk, hanem az Örökkévaló hűségére, ami őriz bennünket, és nem fogja soha engedni, hogy Izrael népe eltűnjön a föld színéről:

Ezt mondja az ÚR, aki adott napot, hogy világítson nappal, és adott szabályt a holdnak és a csillagoknak, hogy világítsanak éjjel, aki felriasztja a tengert úgy, hogy hullámai zúgnak, akinek Seregek URa a neve: Ha majd eltűnik ez a rend színem elől – így szól az ÚR –, akkor szakad magva Izráelnek is, és soha többé nem lesz az én népem.

Jeremiás 31:35-36

Megemlékeztünk, arról, hogy amiképpen Jesua kijött a harmadik napon sírból, úgy támadt fel Izrael a Soá sírjálból a harmadik évben (1948-ban). Hálát adtunk, hogy ezen a helyen szabadon és félelem nélkül emlékezhetünk a szabadulásunkra és ünnepelhetjük a Szabadítót, Jesuát, akinek a neve is ezt jelenti héberül: megmenekülés, üdvösség.

Tekintse meg fotogalériánkat a 2015-ös szédervacsoránkról:

[gdwpm-gallery id=”883″]