Ez a rész megmutatja, hogy ez a címbeli kérdés bizonyos körülmények között élet és halál kérdése lehet. I_ten szentsége olyan, mint a perzselő tűz. Fénylő, oltalmazó, éltető meleget adó, ha gondosan megválasztott körülmények között találkozunk vele – ám ha óvatlanul, alkalmatlan módon közelítünk, pusztító, mindent elhamvasztó csapás.

Tiszta és tisztátalan

Sokat olvashatunk arról is, hogy nem méltó hozzá mindaz, ami a pusztulással, halállal, erjedéssel kapcsolatos. Ebben a hetiszakaszban olvassuk, hogy aki az Ő jelenlétében akar szolgálni, nem lehet kapcsolatban a halállal. Áron pl. nem sirathatja el meghalt fiait, csupán áll megrendülten. A nép siratja el őket és a papként nem szolgáló rokonok adják meg a végtisztességet.

Nem méltó I_ten szentségéhez a tisztátalan állat, a tisztátalan étel, amelyek nem önmagukban erkölcstelenek, elítélendők, csupán I_ten szent jelenlétéhez nem méltók, ezért nem élhet velük Izráel egyetlen gyermeke sem. Nem méltó I_ten szent jelenlétéhez a bódult gondolkodás sem. Bármilyen mély a sebünk, gyászunk, csalódásunk, félelmünk, nem méltó a Szent jelenlétéhez az, hogy alkohollal bátorítsuk magunkat. Alkoholt inni szabad, de az Ő jelenlétébe csak tiszta fejjel jöhetnek azok, akik Neki szolgálnak. Hozhatják szívük minden fájdalmát, de csak tiszta fejjel.

Nádáb és Abihú bűnéül néhány magyarázó azt gondolja, hogy alkoholos fejjel jöttek a szolgálatba, és a hibát már ezért ejtették. Én azonban azt gondolom, hogy az ember a büszkeségétől is meg tud részegedni annyira, hogy azt hozza Isten jelenlétébe, ami nem méltó. Nádáb és Abihú – talán ez a legvalószínűbb magyarázat – otthonról hozott parazsat tettek a szenes serpenyőbe, és azzal vittek be illatáldozatot az Ö_valónak.  Épp most csapott ki a tűz az Ő jelenlétéből, és gyújtotta meg az oltár tüzét, elfogadva a Neki kedves áldozatot. A törvény szerint az oltár parazsából kellett volna venniük. Apróságnak tűnik, ám látjuk, hogy a tűzzel játszani nem szabad.

Csukd be a szemed!

Gyerekkorom egyik kedvenc filmje, az Elveszett Frigyláda fosztogatói. Ez persze csak kitaláció a Szövetség Ládájáról, ám mégis megmutat valami nagyon fontos dolgot. A végső katartikus jelenetben a náci katonák egy áruló régész vezetésével úgy döntöttek, eljátsszák a zsidó vallási szertartást, ennek keretében belenéznek a Ládába. A film két pozitív szereplője viszont inkább szorosan becsukta a szemeit. Távol maradtak a Szenttől. A filmbeli ládából hasonlóan csapott ki a tűz, mint ahogy a mostani hetiszakaszban is olvassuk. Ez a tűz megölte a méltatlanul közelítő katonákat, ám Indynek és Marionnak csupán a kötelei hamvadtak el, amellyel megkötözték őket.

Kisgyerekként persze elrémített a kissé túljátszott borzalom, de megértettem: választhatunk, hogy távol maradunk az Ö_valótól, vagy meggondolatlanul közeledünk Hozzá és elhamvadunk a jelenlétében. Azonban Neki van egy ezeknél sokkal jobb terve is, amit a film készítői nem ismertek. Szeretné az embert közel engedni szent jelenlétéhez, az oltalmat és fényt adó, éltető szentséghez. Ennek az a módja, hogy Áron és fiai Tőle kapott tiszta ruhába öltöznek, és Neki engedelmeskedve azt hozzák, ami az Ő tisztaságához méltó: Egy áldozatot, amely engesztelést szerez önmagukért, népükért, jóváteszi az elkövetett bűnöket, a Szenthez nem méltó tisztátalanságokat.

Ami valóban méltó

Izráel és a próféták is érzik, hogy mindaz, amit Áron és fiai a legnagyobb jószándékkal és odafigyeléssel hoznak, sem lehet eléggé méltó a Világ Teremtőjéhez. A tény, hogy a kohénok mégis odamehetnek, feltételezi, hogy van még egy Főpap, valaki, Aki valóban méltó, és elhárítja a csapást azokról, akik vágynak Isten igazi tisztaságára. Valaki, akinek az áldozata örökké érvényes, Akinek egyszer majd meg kell jelennie Izráel történelmének csúcspontján, és föl kell áldoznia önmagát a bűnökért, Izráel és az egész világ bűneiért. Áron és fiai ebben a kézzel készített sátorban csupán hordozói ennek a sokkal nagyobb ígéretnek, a Messiás tökéletes áldozatának és győzelmének.

Válaszút előtt állsz és három lehetőséged is van: elkerülöd Istent – nem teheted örökké; a magad megnyugtatására próbálsz vallásos lenni a magad módján – ez Áron fiai számára végzetes volt; vagy jöhetsz a Messiás Főpap, Jesua igazságába öltöztetve, ahogyan ez el volt készítve kezdettől fogva. Mit teszel tehát?