Savuot ünnepén tejes ételeket szoktunk enni. Amikor közértbe járok dobozos tejet vásárolni, többször eszembe jut, hogy jó pár évvel ezelőtt a tejet mindig tehenészetből szereztük be. Még langyos volt, mikor elhoztuk, azután haza érkezve kiöntöttük egy erre fenntartott lábasba, hagytuk állni addig, amíg a tej felületén tejszín képződött. Majd ezt leszűrtük és a kávéhoz tettük. Nagyon finom volt! Utána a tejet felforraltuk, majd lehűtöttük és úgy ittuk.

A zsidó hagyomány azt tartja, hogy amilyen fontos a tej az embernek, olyan fontos a zsidóságnak a Tóra. Születésünk után anyatejen élünk, ez táplál bennünket. Később, ahogy növekszünk már rágósabb, nehezebben emészthető ételeket is eszünk. Növekedésünkhöz már nem elég a tej, másféle táplálékra is szükségünk van. Hasonlóképpen lehetünk a Tóra/Tanakh/Újszövetség olvasásával is. Amikor először hallunk az Örökkévalóról, akkor az Ő szeretete, elfogadása kerül előtérbe. Később, mikor már érettebbek leszünk, egyre rágósabb, nehezebb témák foglalkoztatnak bennünket, mint például a megbocsájtás, vagy az egyszeri és tökéletes áldozat fogalma vagy folytathatnám a sort egészen az utolsó ítéletig. Jó nehéz, ugye?

Mikor jön már az a recept? – kérdezheted.  Íme a recept és az elkészítés módja:

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1 pohár túró
  • fél pohár tejföl
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál vaníliás cukor

Hozzávalók a tésztához:

  • 3 db tojás
  • 40 dkg liszt
  • pici só, pici olaj
  • 2 pohár tej
  • hígításhoz ízlés szerint szénsavas ásványvíz
  • sütéshez olaj vagy vaj.

Miután összekevertük az alapanyagokat, nagyon pici vajjal átforrósítjuk a serpenyőt, majd merőkanállal beleöntjük a tésztát. Pár perc után már vehetjük is ki, mert ha jó vékonyan szeretjük a palacsintát, akkor egy rövid idő elég neki és már készen is van. De figyeljünk arra, hogy nem fordítjuk meg a serpenyőben a tésztát, hanem kicsúsztatjuk a sült felével felfelé egy lapos tányérra. Ezután megkenjük 2 evőkanál tejfölös túrós töltelékkel, és egymással szemben hajtogatjuk össze a tésztát, majd visszatesszük a serpenyőbe és olajon vagy vajon sütjük ki a másik felét is. Amint az egyik fele megsült, fordítsuk át, de vigyázzunk, hogy óvatosan nyúljunk a tésztához, nehogy kifolyjon a töltelék. Mikor készen van, megszórhatjuk vaníliás cukorral, de tálalhatjuk tejföllel, vagy akár dzsemmel is.

Most, hogy elkészültünk a blinc kisütésével, térjünk vissza egy kicsit az ünnepre és jelentőségére. Savuotkor ismét előtérbe kerül az Örökkévaló szeretete, amikor a Sínai hegynél szövetséget kötött népünkkel, és átadta nekünk a 2 kőtáblát, rajta a Tízparancsolattal. Hát bizony, már az is kemény eledelnek bizonyult, hiszen egyikünk sem tudta megtartani. Ezért Jeremiás által megígérte, hogy egy új szövetséget fog velünk kötni, amely szerint a Tóráját a szívünk hústábláira fogja írni. Ez be is következett 2000 éve Savuotkor, amikor a halálból feltámadt zsidó Messiás, Jesua elküldte a Szent Szellemet tanítványainak. Mivel A Szent Szellem ott lakik a szívünkben, Vele együtt bátran nekivághatunk a Biblia keményebb fejezeteinek is. Nem fog beletörni a fogunk, mert Ő a mi tanítónk, aki elvezet minden igazságra.

A blincet se hagyjuk kihűlni! Kóstoljuk meg, amíg még meleg! Jó étvágyat!