Hogy édes legyen az éved

Ros Hasana a hagyomány szerint a zsidó újév kezdete, a teremtés ünnepe – ez az ünnep az év feje.

Bölcseink szerint Isten ezen a napon teremtette Ádámot és Évát. Az ünnep két napján sok édes ételt fogyasztunk: tejes süti, gyümölcs, gránátalma, füge, mézbe mártott alma stb. Ezzel fejezzük ki reményünket, hogy az elkövetkezendő év édes lesz. Az ünnepi kalács sem hagyományos, hanem kör alakú, ami az év teljességére, kerekségére utal.

Az édességeken és a különleges ételeken túl az új esztendőhöz kapcsolódik egy szép hagyomány is, melynek gondolata a Könyvek Könyvéből származik, azonban ez a továbbfejlesztett változat már emberi bölcselkedés szüleménye: eszerint az Örökkévaló Ros Hasana napján 3 könyvet nyit meg. Az egyik könyvbe azoknak a nevei kerülnek bele, akik mindenestől gonoszok, a másikba a tökéletesen igaz embereké, a középsőbe pedig a közepeseké. Ezek vagyunk mi. 10 napot kapunk arra, hogy meggyőzzük Istent: írja át a nevünket az igazak könyvébe. Ezért bocsánatot kérünk azoktól, akik ellen vétkeztünk, rendezzük a dolgainkat egymással és Istennel, továbbá buzgón imádkozunk. Ros Hasana napján különleges a köszöntés is: jó beírást és jó bepecsételést, a jó élet könyvébe!

Íme, egy finom édesség, amivel szeretnénk nektek is édes évet kívánni:

Hozzávalók:

  • 5 egész tojás
  • 16 dkg cukor,
  • 16 dkg margarin,
  • 16 dkg liszt (igen, mindenből 16 dkg),
  • 1 bögrényi aszalt, kandírozott gyümölcs, tört csokoládé, apróra vágott dió, mandula

Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük, belekeverjük a gyümölcsöket, előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Mikor elkészült, a tetejére olvaszthatunk még csokoládét is.

Ha elkészültetek ezzel a finomsággal, és egy kis pihenés után vagytok, javaslom, nézzünk utána az említett könyveknek:

A Biblia 3 könyv helyett 2 könyvet említ. Az igazak vagy élők könyvéről már a héber Írásokban is olvasunk:

„Töröltessenek ki az élők könyvéből, az igazak közé ne írassanak be!”

(Zsoltár 69:29)

A B’rit hadasa (Újszövetség) megemlít egy másik könyvet is, amely valójában rengeteg könyv, minden egyes ember cselekedeteinek könyve:

„.. És láttam, hogy a halottak, nagyok és kicsik a trón előtt állnak, és könyveket nyitottak ki. Egy másik könyvet is kinyitottak, amely az élet könyve. A halottakat megítélték azokból, amik tetteiknek megfelelően a könyvbe voltak írva.”

Jel. 20:12:

A cselekedeteink könyve, sajnos árulkodni fog arról, hogy mennyi mindent tettünk, amit nem kellett volna, és mennyi mindent nem tettünk, amit tennünk kellett volna. Milyen jó, hogy van egy másik könyv is, az élet könyve! Igaz cselekedetei alapján ide egyetlen személy került csak az egész világtörténelem során, és ez a Názáreti Jézus. Mégis beírattak ide mások is: akik elfogadták az Ö_való által felajánlott megoldást a bűneik bocsánatára éppen ez által az egyetlen igaz ember, Jesua által.

Mi, messiási zsidók azt ünnepeljük, hogy a nevünk be van írva az élet könyvébe.

Lehetünk biztosak ebben? Ha Jesua tanítványai vagyunk, igen.

(Jézus:) … örüljetek, hogy a ti neveitek fel vannak írva a mennyben.

Lukács 10:20

Kívánom, hogy ez az öröm a tiéd is legyen!

lesana tova tikatevu ve techatemu