Ő mondta: Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága.1

Ki ez az ember?

„És mondta Isten: »Legyen világosság!« És lett világosság…” 2 

Azt olvassuk a Tanakh elején, hogy az Örökkévaló az első napot azzal kezdte, hogy megteremtette a világosságot. Ezután elválasztotta a sötétségtől. Talán felmerült benned a kérdés, miért a világosságot teremtette meg először, és miért kellett elválasztani a sötétségtől. A világosság az élet maga. Az élet funkcióihoz, a növekedés folyamatához fényre van szükség. A napraforgó – már a nevében is benne van – mindig a nap felé fordul. Automatikusan törekszik a fény felé. Ha egy növényt folyamatosan egy sötét szobában tartasz, előbb-utóbb elpusztul.

Isten csak a világosságot teremtette meg. Ő nem teremtett sötétséget. Azonban, a teremtő munka meghatározó eleme a dolgok szétválasztása. Még ugyanazon a napon az Örökkévaló elválasztotta a világosságot a sötétségtől.

És látta Isten a világosságot, hogy jó és elválasztotta Isten a világosságot a sötétségtől. 3

A világosság által láthatóvá lesznek a dolgaink, és különbséget tudunk tenni a jó és rossz, a kívánatos és az utálatos, a hasznos és hiábavaló között.

Most képzeld el az embert! Isten legnemesebb alkotását! Arra lettünk teremtve, hogy a Teremtővel örökké világosságban legyünk. De Isten nemcsak fizikai világosságot akart nekünk biztosítani.

Amit Isten teremtett, az mind jó, és világosságban van. Ahogy Isten a teremtéskor elválasztotta a világosságot a sötétségtől, ugyanúgy akarja az életünket is elválasztani a sötétségtől. Biztosan jártál már sötét, elhagyatott utcán. Érezted, hogy gyorsabban ver a szíved, hogy sietsz ki innen, szeretnél már a világosságra kiérni. Valahogy önkéntelenül is vonzódunk a világosság felé, mint a napraforgó. De hol van az a világosság, amely nemcsak a szemünknek segít az eligazodásban, hanem lelkünknek is megnyugvást ad?

Erről ezt olvashatjuk az Újszövetségben:

Kezdetben volt az Ige, és az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige. Ő kezdetben az Istennél volt. Minden általa lett, és nélküle semmi sem lett, ami létrejött. … A világosság a sötétségben fénylik, de a sötétség nem fogadta be. … Az Ige volt az igazi világosság, amely megvilágosít minden embert: ő jött el a világba. 4

A világosságot az Írás azonosítja az Igével, az Igét Istennel, aki kezdetben az Istennél volt, majd eljött a világba. Ő tehát egy személy.

Mi jellemző az igazi világosságra?

Mellette biztonságban érzed magad. Békesség vesz körül. Jelenlétében nemcsak akkor van nyugalmad, ha rendben mennek a dolgaid, hanem mivel tudod, hogy az Ő kezében van az életed, semmi felől nem kell aggodalmaskodnod. Még akkor sem, ha rosszra fordul a helyzet. Öröm, jókedv tölti be a szívedet. Békességben kelsz fel, és térsz nyugovóra. Nem kell rejtegetned a dolgaidat, felvállalhatod magad hibáiddal együtt. Tudsz bocsánatot kérni, és meg is bocsátani másoknak. Van életcélod.

Ki ez az ember, ki az igazi világosság?


Nos, van egy jó hírem a számodra: Ő már eljött a mi sötét világunkba. Jesuának hívják. Ő azért jött 2000 évvel ezelőtt a földre, hogy szétválassza a sötétséget a világosságtól. Hogy minden, ami Hozzá tartozik, az világosságban legyen, és aki Hozzá megy, az világosságban járjon. Ő az, aki az igazi biztonságot, békességet, örömöt tudja elhozni mindenki számára.

Ha vágysz a világosságra, van lehetőséged a Világ Világosságát, Jesuát az életed fényforrásává tenni. Ha többet szeretnél megtudni, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!

Kapcsolódó cikkek:

A népek világosságának hívják

Megünnepelte a Hanukát, a fény ünnepét


1 Ézsaiás (Jesaja) 9:1a, IMIT ford. és János 8:12
2 Mózes 1. könyve (Börésit) 1:3
3 1Mózes 1:4
4 János 1:1-3, 5, 9