Tu biSvát 2022

Az Örökkévalóról elmondható, hogy Ő boldog Isten, és szeret ünnepelni. Megáldott bennünket 7 ünneppel, ezek közül az egyik: a szombat minden héten ismétlődik. Ebből a szempontból jó tanítványai vagyunk, mi zsidók, mert még arra a hónapra is kreáltunk ünnepet, amire nem kaptunk felülről utasítást. A Tu biSvát, a fák újévének ünnepe nem biblikus ünnep. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne megtölteni gazdag bibliai tartalommal. Az ünnep abból a mózesi parancsolatból (5 Mózes 26:2) származik, hogy a föld minden termésének első zsengéjét az Úr Házába kell bevinni (a tizeden felül). A fák gyümölcsét azonban, az első három évben még nem szüretelték, tehát a zsengét csak a 3. évtől kellett bevinni.

Hogy számolták a fák életkorát?

Svát hónap 15-étől számított az első évük (függetlenül attól, hogy mikor ültették, bár ma hagyományosan épp ekkor ültetik az új fákat). Örömteli úgy megemlékezni erről a napról, hogy különféle gyümölcsöket eszünk, lehetőleg azokat, melyek Izraelben honosak.


Kis csapatunk minden tagja felkészült egy-két gyümölcsből, és így egy nagyon színes, ízekben és bibliai gondolatokban gazdag estében lehetett részünk. Tanulhattunk Áron kivirágzott vesszejéről, a datolyáról, melynek ágáról a sátrak ünnepének luláv csokrát nevezték el, a gabonamagról, melynek el kell halnia, mielőtt sok gyümölcsöt terem, a szőlőről és a fügéről, amelyek a terméketlen Izraelt szimbolizálják, azzal az ígérettel, hogy Jesua visszatérése előtt újra zsendülni és teremni fog.

A kabalisták szerint, ha a különféle típusú gyümölcsöket egy bizonyos sorrendben esszük, kapcsolatba kerülhetünk az Élet Fájával, amely elveszett Ádám és Éva számára. Jézustól tudjuk, hogy egyetlen olyan eledel van, amely által ez lehetséges, és ez pedig az Ő teste. Az Ő teste a mennyei kenyér, amely életet ad a világnak. Őt hirdettük ezen az estén is.

Tar Kata