Menekültügyi helyzetjelentés Budapestről

Mindannyian döbbenettel figyeljük a szomszédunkban történő eseményeket. A Zsidók Jézusért Missziónak Odesszában és Kijevben vannak/voltak állomásai – ahol ugyanúgy, mint Budapesten, Messiás-hívő férfiak, nők és az önkénteseik szolgáltak zsidó testvéreink felé. Nem tudjuk, mit hoz a jövő, és hogy ezek az emberek újból visszatérhetnek-e az otthonukba, de ami rajtunk áll, mi is készek vagyunk megtenni: segítjük őket szállással, fuvarozással, élelemmel.

Idáig az Odesszából és Kijevből elmenekült misszionáriusoknak, családtagjaiknak és barátaiknak adtunk szállást: 33 ember fordult már meg az Astoria-lakásban, személyes otthonainkban és bérelt szállásokon. A legtöbbjük továbbment Németországba.

Egy érdekes történetet szeretnék megosztani Veled:

Szombat este 10 órakor csörgött a telefon: egy kollégám hívott, hogy a Keletibe most érkezett meg három nem hívő, zsidó származású ukrán menekült: nagypapa, nagymama a 13 éves unokájukkal. Nincs szállásuk, tudnánk-e rajtuk segíteni? „Persze – mondtam – de kik ők, és mikor kell értük menni?” „Most!” – hangzott a válasz. Tele voltam kérdéssel: hogyan ismerem meg őket, meddig maradnak? Kollégám sem tudott semmi konkrétumot, viszont megkaptam az Angliában élő hívő rokonuk telefonszámát. Ő tájékoztatott mindenről: 3 napja indultak el otthonról, Münchenbe mennek tovább, és szombat éjszaka már szeretnének valahol megfürödni és nyugodtan aludni. Megkaptam a fotóikat is. Amikor megérkeztem a Keletibe, sok menekült jött velem szembe. „Uram, hogy ismerem meg őket? Kérlek hozzál össze bennünket!” – fohászkodtam. És abban a pillanatban szembejött velem a nagymama! Mutattam neki a telefonomon a fényképét – örömmel összeölelkeztünk! Most már biztonságban érezték magukat. Másnap pedig az egyik kedves önkéntesünk kikísérte őket a pályaudvarra, és folytatták tovább az útjukat.

Angliai összekötőnktől tudtuk meg, hogy hívő emberek adták őket kézről kézre, mostanra már biztosan célba értek. Isten fantasztikusan használt minket is. Kérlek, imádkozz azért, hogy ebben a menekülésben meglássák a Mindenható oltalmazó kezét, és megértsék azt, hogy Neki célja van az ő életükkel.

Hajdu Ildikó