Izgatottan készültünk az idei szukkótra. Egy kedves baráti házaspár hívott meg minket a kertes házukba a Sátrak ünnepére.

A különböző pástétomok és a sütemény beszerzését én vállaltam magamra: a Budapesti Zsidó Hitközség konyhájánál rendeltem meg az ételeket, pénteki átvételre. Ágota* – akinél leadtam a rendelést –, kedvesen fogadott, majd mikor megmondtam jövetelem okát, kicsit zavarba jött, ugyanis az ünnep miatt akkora volt a forgalom, hogy az én szerény tételeimről teljesen megfeledkezett. Kérte, hogy üljek le az irodában. Ezen a ponton kicsit feszült lettem, hiszen annyi minden elintéznivalóm volt még aznap! Számoltam a perceket: mikorra készülnek el a pástétomok. Ágota többször kiment az irodából, hogy ellenőrizze a folyamatokat, de ettől még semmi nem lett gyorsabb.

Azután egyszer csak felém fordult, és megkérdezte: „Honnan jött”? „A Zsidók Jézusért Missziótól” –válaszoltam. Kíváncsi voltam, hogyan fogadja a válaszomat, hiszen a hitközség konyháján valószínűleg nem túl sokan hisznek Jézusban. Ágota most már teljesen felém fordult „Mit takar ez a név?” – kérdezte. Az elfelejtett pástétomok hirtelen egy áldott időablakot nyitottak arra, hogy elmondhassam: mi olyan zsidó emberek vagyunk, akik hisszük, hogy Jesua a megígért Messiás. Még hozzátettem, hogy az ószövetségi ünnepeket oly módon ünnepeljük meg, hogy rámutatunk Jézus megváltói munkájára. Ágota figyelmesen hallgatott. Közben eszembe jutottak Pál apostol szavai:

„Hirdesd az Igét, állj elő vele alkalmas és alkalmatlan időben”

2 Timóteus 4:2

Ágotával (akiről később kiderült, hogy zsinagógába jár) jó kapcsolatba kerültem, sőt meg is hívtam az egyik szombatköszöntő alkalmunkra. Azzal a megjegyzéssel fogadta el a hívásomat, hogyha én nem állok elő ezzel az ajánlattal, akkor ő hívatja meg magát hozzánk! Még jó, hogy megfeledkezett a rendelésemről!

Kérlek, imádkozz azért, hogy Ágota szeme és füle megnyíljon az igazságra, és megértse, hogy a Messiás már megérkezett – nem kell tovább várni rá.

Hajdu Ildikó