Kudarc az egész vonalon

 

Erikával* egy pásztor testvér révén ismerkedtem meg. A tavalyi Purim ünnepünkön gyülekezeti fiataljainknak beszélt saját családja Holokauszt-élményeiről. Igazi lelkes aktivistának tűnt, aki ott van minden Élet Menetén, és egyébként ügyesen alkot a két kezével – a legutóbb selyemképeket. Készítettem vele interjút, s eközben valahogy kibukott a magánéleti nyomorúsága: Holokauszt-túlélő édesanyja még él, de sem vele nem működik a kapcsolata, sem a gyerekeivel. Párkapcsolatai is kérdőjelesen mondhatók sikeresnek. És sajnos a legfőbb kapcsolat is kudarcos: nem hisz Istenben, és soha nem imádkozik. Pedig zsinagógába jár. Közeledéseimet, meghívásaimat lepasszolta. Kezdtem lemondani róla.

 

Odaállni a kicsik mellé

Két éve, amikor elkezdtünk kérdéseket feltenni a magyar zsidó értelmiség vélt szükségeivel kapcsolatban, épp az ő facebook-posztjai segítettek hozzá, hogy megfogalmazzam: mindenki mellé odaállni, akit bántanak, vagy akiket kiszorítanak, akik valamilyen kisebbségi csoport tagjai.

 

Sorsokba bújtatott evangélium

Megszületett hát egy olyan cikk- és interjúsorozat, amely ezeket a csoportokat helyezi reflektorfénybe. A sorvezetőnk azonban minden esetben a Biblia volt. Emberi sorsokat mutattunk be, olyanokat, amelyekre érzékeny szívvel figyelnek kereső zsidó barátaink.

A zárócikket – mely az evangéliumot a befogadás–kitaszítás társadalmi jelenségének kontextusában tartalmazza – annak megírása után elküldtem néhány zsidó barátunknak tesztelés céljából. A segítségüket kértük, hogy vajon a kívülállók számára is értelmezhető-e. Erika azonnal visszaírt: nemcsak, hogy tetszett neki, de érdeklődött, hogy a cikksorozatot is megkaphatja-e.

Éppen ez volt a célom! És még nagyon sok, hozzá hasonló hátterű és gondolkodású zsidó embert szeretnénk elérni ezekkel az írásokkal. Tervezzük ezeket e-könyvben, illetve egy szép minőségű magazin formájában eljuttatni hozzájuk.

Köszönjük, ha imádkozol az e-book és a magazin mielőbbi megjelenéséért, illetve azért, hogy üzenetünk sikeresen elérje a célközönséget.

* nem a saját neve