A Holokauszt egyik legmeghatóbb és talán legkevésbé ismert története a bolgár István metropolita és Daniel Cion, bolgár főrabbi barátságáról és az abból fakadó nemzeti szintű áldásról számol be: bár Bulgáriát már 1941-ben megszállták a németek, és elindult a zsidó származású bolgárok elkülönítésének és üldözésének protokollja; Daniel rabbi és István metropolita barátsága lehetővé tette, hogy a bolgár ortodox egyház a zsidóság mellé álljon; és István metropolita pedig úgy tudjon hatni a bolgár cárra, III. Boriszra, hogy a cár szembe merjen menni a náci német nyomásnak. Így történhetett, hogy Bulgáriából egyetlen zsidót sem deportáltak. Milyen csodálatos alternatíva ez, amelyet a keresztény egyházak is választhattak volna Európa-szerte! Ennek a barátságnak egy örökkévaló gyümölcse is lett: a főrabbi felismerte Jézusban a zsidó Messiást, és ortodox zsidó életformáját megőrizve Jesua hirdetője lett a saját népe között, a frissen megszületett zsidó államban. (forrás: http://www.izrael-immanuel.net/?p=1702 )

Ma itt Magyarországon keresztényként szintén építhetünk barátságot zsidó rabbikkal. A történelem ismétlődik, a zsidó nép iránti gyűlölet újabb hullámokat ver. Ez sosem örvendetes – de láthatjuk ezt lehetőségként is, hogy megmutathassuk a zsidó népnek: egyek vagyunk velük. A magyar keresztény nép is válhat a bolgár keresztényekhez hasonlóan a krisztusi szeretet példájává. Van egy ilyen formálódó barátság az én életemben is. Megadatott nekem, hogy egy tiszteletben álló fiatal rabbival egyre gyakrabban beszélgessek, találkozzak. Mégis, még néhány évvel ezelőtt szilárdan ellene állt annak a felkérésnek, hogy egy keresztény gyülekezet rendezvényén egy platformon szólaljon meg a Zsidók Jézusért képviselőivel.

Néhány napja közvetítettem felé egy keresztény rádió meghívását, hogy nyilatkozzon a jelenlegi vészhelyzet kapcsán. Meglepetésemre ő maga javasolta, hogy én is legyek jelen és szólaljak meg azon a beszélgetésen – sőt a háborús helyzetben felajánlott segítségünkre azt reagálta, hogy vállaljunk a hitközségnél elszállásolt izraeli gyerekek mellett önkéntes munkát. Nagyon kicsi nyitásnak tűnik ez, de Daniel rabbi történetének fényében messzemenő következményei lehetnek ennek a barátságnak. Kérlek, imádkozz, hogy Te vagy a közösséged is találjon ilyen barátságokat, melyek örökkévaló gyümölcsöket teremhetnek, illetve imádkozz a rabbi barátunk újjászületéséért!

 

 

Tar Kata