Második zsinagógai pódiumbeszélgetés (Tar Kata tollából)

A zsinagógai beszélgetéssorozat második epizódja további izgalmakkal szolgált. Ezúttal Radvánszki Péter, a Páva utcai zsinagóga fiatal neológ rabbija volt francia kollégánk, Johann Lussange beszélgetőpartnere. Johannt nem ismertük, mert nemrég csatlakozott a párizsi csapatunkhoz, de nagyon hamar megbarátkoztunk. Három kiskorú gyermek boldog édesapja, aki épp most adta be a posztdoktori disszertációját elméleti fizikusként. Azonban Isten misszióba hívta – és ő engedelmeskedett.

Az első izgalmas esemény a zsinagógai hivatalos vita előtti vacsora volt: ahol nem is egy, hanem két rabbi vacsorázott velünk egy vegán étteremben. A beszélgetés barátságos és könnyed légkörben zajlott (főleg a franciaországi zsidóság helyzetéről). Johann kedvesen és tájékozottan társalgott. Másnap kb. 80–85 fő előtt folytatták a diskurzust, ekkor már mélyebb témáról: a Messiás személyazonosságáról és érkezésének idejéről. Az atmoszféra végig barátságos volt. Tulajdonképpen nem volt igazi ütközés. Péter rabbi a Talmudból idézett, Johann a prófétáktól – valójában teljesen más volt a hivatkozási alapjuk. Péter rabbi szavaiból nem az tűnt ki, hogy ő miben hisz, hanem az, hogy mit tanít a judaizmus. Természetesen azt, hogy a Messiás eljövetelére ma kevésbé fókuszál a zsidóság, mivel túl sok csalódásuk volt hamis messiások miatt. Johann viszont nagyon erőteljes próféciákat olvasott fel: az új szövetség ígéretéről szóló Jeremiás 31:31–34. verseket, az átszúrt Messiást felismerő zsidóságról szóló üzenetet a Zakariás 12:8–11-ben és a szenvedő Messiást bemutatót az Ézsaiás 53-ból. Elhangzott az evangélium – sőt felszólítás arra, hogy Istent Magát kérdezzük meg a Messiás személyéről. Nem vita volt, hanem inkább szabad igehirdetés. A nézőktől is sok jó kérdés hangzott el. Johann ajándékkal készült mind Fináli, mind Radvánszki rabbi számára – amit ők örömmel fogadtak és viszonoztak is. Másnap műsoron kívül még egyszer találkoztak egy kávéra, ahol Johannak sikerült elmondania még a hitre jutásának történetét is.

Technikai szempontból is volt miért imádkozni. Egy applikáció és néhány hagyományos tolmácskészülék együttes alkalmazására vállalkoztunk. Működött! Az angol nyelvű esemény tartalma mindenkihez eljuthatott a kiváló tolmácsolás révén.

Hálásak vagyunk az Úrnak, és imádkozunk, hogy a megszületett barátságok tovább épüljenek – egészen a hitre jutásig és tovább! És persze készülünk a következő beszélgetésre Megyeri Jonatán rabbi és Avi Snyder, a Zsidók Jézusért európai nagykövete között. Köszönjük, ha te is mellénk állsz imában.

 

 

 

 

„Tudnál segíteni a felkészülésemben?” – kérdezte tőlem az egyetemről az első évfolyamos Klári*, akivel…

 

Az új idők, új kihívásokat szülnek, ami új megoldásokat és új embereket kíván. Januárban nagy lenülettel vágtunk neki legújabb projektünknek,  ahol a fiatalok elérését tűztük ki célul…

 

„Ne nézz kárörömmel testvéredre balsorsa napján!”

 látogatás Izrael Állam budapesti Nagykövetségén…

 

Izraeli magyar zsidók, budapesti messiási zsidók és izraeli beduinok találkozási pontja!

Bizonyára emlékeztek arra, hogy az első gázai túszcsere során volt két magyar származású lány is a túszok között…