Hanuka – Ragyogj!

Mi köze a hanukának karácsonyhoz? A templomnak a hanukához? A hanukának a paradicsomhoz? Jézusnak a zsidósághoz? Egyáltalán mi az a dreidel vagy trenderli? Itt megtekintheted legfrissebb szórólapjainkat, a hozzájuk kapcsolódó tudnivalókat, és választ találhatsz a kérdéseidre.

Hanukarácsony kvíz - válaszok

Milyen játékot szokás Hanukakor játszani?

Helyes válasz: a, trenderli

A jiddisül dreidelnek és héberül szvivonnak is nevezett pörgettyűs játék a legenda szerint akkor terjedt el Izrael földjén, amikor Antiochusz Epifanész szír-görög uralkodó megtiltotta a Tóra tanulmányozását. A diákok a trenderlit használták álcának: mindig előkapták, a Tórát pedig elrejtették, amikor közeledett az őrjárat.

Hogy néz ki ez a bizonyos Hanuka-játék?

Helyes válasz: c,

A pörgettyű (ld. fentebb) négy oldalán négy héber betű áll: egy héber mondat 4 szavának első betűi.

A többi választ a Trenderliről és a Messiás születéséről ITT OLVASHATOD

Hol van a Paradicsom, és mi történik ott?

avagy: Mi köze a Paradicsomnak Hozzád?

 

A Bibliában több helyen is olvashatunk a Paradicsomról. Kettőt szeretnék most kiemelni:

Az Ószövetségben, Mózes első könyvében az Írás héberül Édennek (jelentése: királyi park, kert) nevezi. Isten olyanra alkotta ezt a helyet, ahol Ő közvetlen, személyes kapcsolatban lehet a teremtményével: Ádámmal és Évával. Ezt a helyet nem fertőzte meg a bűn. Ennek következtében, az első emberpár szégyen, bűntudat, kárhoztatás és vádlás nélkül élhetett szoros közelségben az Alkotójával…

Ha foglalkoztat téged is az “elveszett paradicsom”, ITT OLVASS TOVÁBB!

Mi igaz, és mi nem a Templommal és a Hanuka ünnepével kapcsolatban?

  1. Sosem mutattak be ebben a templomban áldozatként disznót.

HAMIS!

  1. Antiokusz Epifánész szeleukida görög uralkodó erőszakos hellenizáló politikát folytatott Jeruzsálemben (mindenkit görögnek szeretett volna átnevelni), ezért sok egyéb elnyomó rendelete mellett (megtiltotta a zsidó vallás gyakorlását) elfoglalta a templomot. Ott egy Zeusz-oltárt állttatott fel, és disznót áldozott rajta.

Ezek az intézkedések vezettek oda, hogy a Modinban élő pap, Matitjahu és fiai fellázadtak, és bátor kezdeményezésükből egy győzelmes szabadságharc bontakozott ki.

Ha érdekel a többi válasz, és további érdekes tények a Templomról, a Hanukáról és Jézusról, IDE KATTINTVA OLVASS TOVÁBB!

N

Gyűjtsd össze mind a három #hanukaracsony szórólapunkat, és küldd be hozzánk AJÁNDÉK KÖNYVÉRT!

Cím: Budapest Pf. 34 1583
N

Kövess minket Facebook-on és Instagramon! Ott megtudhatod, hol bukkanunk fel ma.

Ld. láblécben
N

Gyere el Hanukai ünnepségünkre: 2018. 12. 07-én 18.30, 500 Szempár étterem