Miért lenne szükségem hitre, hiszen jó ember vagyok?

Zsidók Jézusért  | 2022 Február 6.

A jó nem elég jó

A legtöbben közülünk nem gyilkosok, tolvajok vagy más efféle. Önmagunkról szeretjük azt gondolni, hogy másokhoz képest tisztességes emberek vagyunk, és igyekszünk helyesen élni. De mire elég ez? Majdnem minden ember az élete egy pontján felteszi azt a kérdést, hogy „elég jó vagyok-e ahhoz, hogy a mennybe kerüljek” – bármit is jelentsen a menny. Ha azt mondjuk, hogy „a menny a tökéletes Isten jelenlétében lenni”, akkor is elég jónak ítélnéd meg magad? Edward Brown, amerikai zsidó üzletember így emlékezik vissza a mindent megváltoztató Isten-élményére:

„Ezt mondtam Istennek: „Rendben, most egy kicsit kinyitom a szívem. Ha ez a Jézus valóban az, akinek mondja magát, akkor meg kell magyaráznod – logikusan.” Hirtelen egy párbeszédbe kerültem Istennel, aki ezt kérdezte:

„Edward, te tökéletes vagy?”

„Nem.” – válaszoltam.

„Ha elhatároznád, hogy mától fogva tökéletes leszel, képes lennél rá?”

„Nem.”

„Még ha képes is lennél rá, akkor is mit tudnál tenni azokkal a rossz dolgokkal, amiket a múltban cselekedtél?”

Erre már nem volt válaszom. Tudtam, hogy azokat már nem tudom meg nem történtté tenni. Isten folytatta:

„Nos, egyetértesz azzal, hogy én tökéletes vagyok?”

„Oké, legyen úgy. Elhiszem.”

„Akkor hogyan tudnál te, egy nem tökéletes személy, bejönni az én világomba (jelenlétembe)? Végy egy festékes dobozt fehér festékkel. Ez szimbolizálja a mennyet és engem. Most képzeld el, hogy te egy fehér festékpötty vagy, amelyben egy kicsiny szürke pont is van. Hogyha beletennéd magadat az én festékes dobozomba, akkor az még mindig tiszta fehér lenne?”

„Nem, mert nem vagyok tökéletes.”

„Akkor hogyan tudnálak beengedni az én tökéletes világomba? Csak elrontanád.”

„Azta. Akkor nem mehetek be.”

„Igazad van. Ezért küldtem el Jézust. Őáltala te is színtiszta fehér pötty lehetsz, hogy bejöhess az én festékes dobozomba.”

„De én nem vagyok színtiszta fehér.”

„Jézus érted is meghalt, hogy színtiszta fehérré tegyen. Ez egy ajándék. Nem kell megdolgoznod érte.”

Azon az estén elfogadtam ezt az ajándékot. Attól kezdve a Biblia értelmet nyert a számomra.”[1]

Minden ember bűnös

Edward Brown azon az estén a saját életére nézve értette meg azt az univerzális igazságot, amelyet a Biblia mond, miszerint még a legjobbak is bűnösök: menthetetlenül elidegenedtünk Istentől, aki ebben az állapotunkban nem tud teljes közösséget vállalni velünk. A Biblia szerint, az emberiséggel épp az a probléma, hogy meg vagyunk elégedve a saját vallásunkkal, azzal, amiben hiszünk, ami többnyire eltér a Biblia tanításától. Jól elvagyunk a magunk kis privát univerzumában, melynek középpontjába az önmagunk által meghatározott mércéket és értékeket helyezzük ahelyett, hogy a Teremtő akaratának és céljainak adnánk elsőbbséget. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a bűn kizárólag egyes cselekedetek elkövetése. De a bűn sokkal több ennél. A Biblia megmutatja, hogy a bűn az emberi létezés alapállapota – amely nem korlátozódik egyes cselekedetekre, sokkal inkább egy lázadó és arrogáns lelkület. Ézsaiás próféta mondta: „Mindnyájan, mint juhok eltévelyedtünk, kiki az ő útját járta; de az Úr mindnyájunk vétkét őreá veté…” (Ézsaiás 53:6). Ez az igaz próféta megmutatta, hogy minden ember, saját magát is beleértve, az önmegvalósításra törekszik ahelyett, hogy az Isten akaratát követné. A Bibliában szereplő Dávid király is elismerte, hogy születésétől fogva bűnös.[2]

Isten megoldása a bűnre: valaki más fizet érte

A bűn tehát egyetemes – ezért tartja meg zsidó népünk egyetemesen az Engesztelés Napját mint a legkomolyabb ünnepnapot. Isten megtanította nekünk az Ószövetségben (Tanakh), hogy a bűnöket a véráldozattal lehet betakarni, hogy majdan felismerjük a végső és minden bűnt eltörlő áldozatot, a Messiást. A mi felelősségünk hittel válaszolni, és bizalmunkat Jézusba, a Messiásba vetni, aki a bűneinkért való engesztelő áldozat – immár nemcsak a zsidó népért, hanem mindazokért, akik elfogadják ezt az ajándékot.

 

Lehetséges, hogy igaz?

Történelmileg bizonyított, hogy Jézus itt élt közöttünk, valóban meghalt, és valóban feltámadt. A világ minden ellenállása és a bizonyítékok figyelmen kívül hagyása sem tudja ezt a tényt semmissé tenni. Lehet, hogy a hozzáállásod ezt a szkeptikus szemléletet tükrözi: „Már eldöntöttem, miben hiszek, ne zavarj össze a tényekkel!” De Isten valóban számon kéri tőlünk, hogy szembenéztünk-e az igazsággal, és hogy elfogadtuk-e a bűnbocsánatot, amit Jézusban felajánlott nekünk. Egyszóval, ne azért higgyél Jézusban, mert karácsonykor Ő hozza az ajándékokat, hanem azért, mert igaz! Kutass tovább Jézus személyéről és arról, hogy milyen bizonyíték van Jézus feltámadására.

Források:

[1] Brown, Edward: A tiny dot of pure white paint, Issues Magazin, 20.5 szám

[2] Zsoltárok 51:7 „Ímé én vétekben fogantattam, és bűnben melengetett engem az anyám.”

Szívesen olvasnál még
ehhez hasonló cikkeket?

Iratkozz fel hírlevelünkre!