Özvegyen és árván – mégsem egyedül

„A nagyobbik fiam kifejezetten utálta a karácsonyt…”

Zsidók Jézusért | 2022 November 1.

Márki VV Zsuzsi - előtte utána

Hajdu Ildikó a két fiával

Amióta csak ismerem Ildikót, már özvegy és egyedülálló volt. Én már egy életerős, vidám nőnek láttam, amikor először elmesélte nekem megözvegyülésének tragikus történetét. Kíváncsi voltam arra, hogy friss özvegyként, és akkoriban már egyben árvaként, milyen forrásból merített erőt a felépüléshez. Sőt egy jobb életminőség eléréséhez anyagi és lelki téren is. Egy nem mindennapi életút tárul fel előttünk ebben az interjúban, amiben mégis sokan ismerhetnek magukra.

Hogyan élted meg és hogy történt amikor a férjed elment?

Hirtelen történt. Akkor volt a férjem 43 éves, én 41, két kamasz fiunk 12 és 15 éves. 2006. március 13-a éjszakáján a férjem kiáltására ébredtem. Láttam, hogy rosszul van. Azonnal hívtam az éjszakai ügyeletet. Mire kiértek, már csak a halál beálltát tudták megállapítani. Megpattant a hátsó főverőér a nyaki érrendszerben, és ez okozta a hirtelen halált. Akkor nem is tudtam felfogni ésszel, hogy mi is történt, vagy hogyan tovább. Az éjszaka kellős közepén felhívtam az akkori barátnőmet, és kiöntöttem neki a szívem. Rögtön átjött, együtt sírtunk: kijött belőlem minden fájdalom, feszültség.

 

Ahhoz, hogy megértsük milyen körülmények között ért ez a hirtelen fordulat; mesélnél arról, hogy addig a pontig milyen volt az életed?

 

A szocializmus időszakában születtem Budapesten. Szüleim buzgó kommunisták voltak, bár édesanyám tinédzserkoromban elkotyogta, hogy ő egyébként zsidó származású. A nyilas hatalomra jutás után a nagymamám katolikusnak keresztelte át az egész családot, így a II. világháború végét egy III. kerületi bérház pincéjében élték túl. Mindenesetre ateista szellemben nevelkedtem és éltem világom, nem mindenre vagyok büszke utólag. Életemben először 30 éves korom körül tört rám a felismerés, hogy nincsenek lelki gyökereim. Ekkor árvultam el, édesanyám és édesapám csupán 4 év különbséggel hunytak el. Hiába volt egy házasságom és két fiam, nem volt mibe kapaszkodnom. A munkába menekültem.

 

Mi fogott meg ebben a szabadesésben?

 

Egy Istenben hívő zenetanár, akihez a kisebbik fiamat beírattuk gitároktatásra. Mivel a férjem is gitározott, barátság alakult ki köztünk és ő mesélt Istenről, bűnről, megbocsátásról. Addig minden vallásos közeledést hárítottam, sőt kifejezetten gyengének tartottam a vallásos embereket. Akkor még nem tudtam különbséget tenni vallás és hit között. 3 hónapnyi kemény vitatkozás után megértettem, mit jelent, hogy bűnös vagyok. A zenetanártól kaptam kölcsön egy könyvet, a címére nem emlékszem, csak az utolsó két mondatára: „Egyedül Jézus tud tisztára mosni minden bűnödből.” Pár nappal később zuhanyozás közben egyszer csak belém hasított az a felismerés, hogy a múltamban annyi szégyellnivaló van Isten előtt, hogy nincs az a szappanmennyiség, ami engem tisztára tudna mosni. Akkor ott a zuhany alatt valami olyasmit mondtam, hogy ha ez a Jézus engem tisztára tud mosni, akkor megyek hozzá. Másnap mentem a zenetanárhoz, és bűneimért Isten előtt bocsánatot kérve, behívtam Jézust a szívembe. Azóta Ő az életem Ura.

 

Tehát téged, mint makacs, ateista, zsidó hölgyet Jézus hozott vissza az Örökkévaló Istenhez. Erről még később kérdezek, de előtte térjünk vissza a gyász feldolgozásához.

 

Amikor a férjem meghalt, már 6 éve hívő voltam, valamint a fiaim is megtértek időközben. A férjem is nagyon közeledett Isten felé, és meg is nyílt a szíve.

 

„A tragédia másnapján megálltam és ezt mondtam Istennek: Akkor most TE jössz, mert én ezt egyedül nem tudom végig csinálni!”

 

Csalódtál Istenben, illetve megfordult az benned, hogy elhagyod a hitedet?

Nem, ugyanis ezután teljes mértékben megtapasztaltuk azt, hogy Jézus ott volt velünk, hogy Ő valóságos. Egyikünk sem lett depressziós, nem vádoltuk Istent azzal, hogy miért történt ez meg. Emlékszem, ahogy Isten átvitt bennünket a gyászfolyamaton. Olyan volt ez, mintha a karjába vett volna minket, hogy megkíméljen a további fájdalmaktól. Mint amikor egy Apa felveszi a gyermekét, és úgy viszi tovább a göröngyös úton. Nem is érzékeltük azt a súlyos terhet, ami nyomhatta volna a vállunkat.

 

Milyen kézzel fogható módon tapasztaltad meg azt, hogy Isten támogatja az árvákat és özvegyeket?[1]

Először is az akkori munkahelyemen (értékesítőként dolgoztam) átkerültem egy másik osztályra, ahol nagyobb jövedelemhez jutottam. A munkahelyem így támogatott engem. A férjem kollégái gyűjtést szerveztek, és egy nagy összegű pénzadományt adtak nekünk. Sőt, két kollégája a ház felújításában is aktívan segített. Az államtól elindult az özvegyi és az árvaellátás. Nem volt semmiben hiányunk: életünkben először utazhattunk el külföldre nyaralni. Kölcsön felvétele nélkül fejeztük be a tetőteret, külső szigetelést kapott a ház, kicseréltettem a nyílászárókat is. Az öreg autóm lecserélésében pedig a gyülekezetben lévő testvérek segítettek.

 

Ezen hosszú út során azért kerültem néha olyan helyzetbe, amikor a fizetésem éppen hogy csak elég volt hármunknak. Ekkor viszont lehetőségem lett munkahelyet váltani. Minden váltásnál külön ígéretet kaptam Istentől, hogy válthatok. És a váltás mindig pozitív volt. A házam gyülekezeti otthonná alakult át: házicsoport működött nálam, később pedig beindult egy imacsapat is. Ennek az imacsapatnak a fiaim is a részesei lettek. Valóságosan megtapasztaltuk azt, hogy Isten az özvegyek és árvák Istene. Ígéretet is kaptam az Úrtól: Ézsaiás próféta 60:19–22 szakaszt. Ebben többek között az szerepel, hogy az Úr lesz örök világosságom, letelnek gyászom napjai, és fiaim is naggyá nőnek majd idővel. Isten hűséges maradt a Szavához: valóban leteltek a gyásznapok, a fiaim diplomás férfiakká cseperedtek, egyikőjük pedig idén házasodott meg. Mindhárman megmaradtunk Isten mellett, és aktívan szolgáljuk Őt!

 

A helyreállásotok története felemelő és bátorító, főleg egy olyan időszakban, amikor az emberek küszködnek – és ha nem is feltétlenül özvegyek vagy árvák, de nagyon sokan érzik magukat segély és támasz nélkül.

A gyász feldolgozásában az egyik legjobb gyógyír az örökkévaló életben való bizonyosság. Amikor a szüleimet elveszítettem, még ateistaként, a bensőmben keletkezett tátongó ürességet evilági, múlandó dolgokkal igyekeztem betölteni. Amikor a férjemet veszítettem el, már hívőként, ugyanúgy fájt, azonban már nem volt bennem üresség: Jézus örökre betöltötte az űrt.

Térjünk vissza tehát a hited és a zsidó származásod látszólagos paradoxonjára.
Zsidónak vagy kereszténynek tartod magad?

Kezdetben a zsidó származásommal nem tudtam mit kezdeni. Nem tartottam magam zsidónak, hiszen semmit sem tudtam a hagyományokról, szokásokról, történelemről. Később azonban megértettem, hogy a zsidóság származás útján öröklődik, nem pedig hagyomány, ismeret alapján. Beleástam magam a Szentírás zsidó kontextusból való tanulmányozásába.

Zsidó körökben szoktam hallani, hogy az Örökkévaló nem enged elveszni egy zsidót sem csak azért, mert annak elődjei elhagyták Őt. Végülis velem pontosan ez történt: visszataláltam Ábrahám, Izsák és Jákob Istenéhez egy nagyon is zsidó módon, a Messiáson keresztül.

Mikor Isten elhívott, hogy főállásban szolgáljam Őt, akkor egy ima során az Örökkévaló ezt mondta nekem: az, hogy az édesanyád és családja nem pusztult el a Holokauszt során, az nem volt véletlen. Nekem ugyanis tervem volt az édesanyád leszármazottjaival, azaz velem és a fiaimmal is. Ekkor értettem meg az elhívásomat: hosszas keresgélés után kiderült számomra, hogy zsidó származásúként saját népem felé vagyok elhívva.

A keresztény szó annyit jelent „a Messiás követője”. Én zsidóként követem a Messiást.

 _____________________

Források:

[1] Tehillim / Zsoltárok 146:9

Jézus és az özvegyek könnyei
Ki ment meg a legnagyobb fájdalmak közepette?

– Cikkünkben összegyűjtöttük a Tanakh alapelveit az özvegyek és árvák megsegítéséről.

Vannak kérdéseid?

Felmerültek benned a témával kapcsolatban olyan gondolatok, amiket szívesen megbeszélnél valakivel?

Lépjünk kapcsolatba! Írj nekünk!