Az Izraelt ért brutális támadás minden eddigi közel-keleti incidensnél súlyosabban érintette Izrael és a világ zsidóságát. Október 7-e a holokauszt óta legnagyobb tragédiaként vonult be a zsidó nép történelmébe.

A világ szenvedélyesen szót emelt mind Izrael, mind Palesztina mellett. Ez az esemény megmutatta, hogy a szélsőséges iszlamista csoportok szinte egy emberként mozgósíthatók Európában, Amerikában és a világ más nagy városaiban. Az a jelenség, hogy egy igaz vagy igaznak vélt ügyért bármilyen eszközt – akár ártatlan civilek bestiális megerőszakolását meggyilkolását és meggyalázását – be lehet vetni, és ezt értelmes, civilizált emberek még meg is ünneplik: ez közelebb sodorja egymáshoz azokat a csoportokat, akik eddig egy bizonyos értelemben a barikád két oldalán álltak: a Jesuában hívő és nem hívő zsidó embereket.

A múltkori imalevelünkben utaltam egy váratlan lehetőségre: Egy keresztény rádióban beszélgethettem egy köztiszteletben álló rabbival a kialakult helyzetről. Felemelő volt.

Az interjú készítője faggatott minket a konfliktus gyökeréről. A rabbi úr nem Hágár és Sára, illetve Ismael és Izsák vetélkedéséig vezette vissza a jelen ellenségeskedést. Alapos történelmi áttekintést adott inkább az 1. világháború utáni helyzetig, az Oszmán Birodalom széthullásáig és a zsidó haza helyreállítására tett brit szándéknyilatkozatig (Balfour-nyilatkozat) visszanyúlva.

Nekem a konfliktus spirituális oka jutott, amely nem pusztán Ismaeltől, hanem az emberiségnek a Teremtője elleni lázadásából származik. Isten láthatatlan, ezért a gonosz az Ő látható képviselői ellen fordul. Az antiszemitizmus fő oka az, hogy Isten a zsidó népen keresztül hajtja végre az emberiség megváltását. Éppen ezért fontos a keresztyéneknek világosan látni, felismerni, hogy a zsidó népbe beoltva ugyanannak az üdvtörténetnek vagyunk a részesei – és az Izraelt ért támadás az Isten zsidó-keresztény népét ért támadás. Ezért nem hallgathatunk. Sok egyébről is szó volt. A beszélgetést itt meghallgathatod: https://riverradio.hu/adasok/izrael-haboruban/

 

Amikor kialudt a stúdió ajtaja feletti piros lámpa, és levettük a fejmikrofont a fülünkről, rabbi barátunknak sietnie kellett volna, de mégsem sietett el. Szándékát fejezte ki a jövőbeli együttműködésre ezzel a rádióval, egész pontosan a velem való közös interjúk folytatására.
Mi ez, ha nem csoda?
Kérünk, imádkozz, hogy Isten terve szerint bontakozzon ki a jövőbeli együttműködésünk, és rabbi barátunk rabbi testvérünkké legyen.

 

 

Tar Kata